Ο τόπος μας

Θρησκευτικά μνημεία

  • Αρχική
  • Ο τόπος μας
  • Θρησκευτικά μνημεία

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ

Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Η εκκλησία της Παναγίας Κονταριώτισσας (10ος αι.) είναι το παλιότερο βυζαντινό μνημείο της Πιερίας. Πρόκειται για ναό μεταβατικού τύπου με τρούλο και περίστωο. Σώζει ένα σπάνιο εικονογραφικό πρόγραμμα με τον Χριστό Παντοκράτορα στον τρούλο και την Κοίμηση της Θεοτόκου πάνω από το τρίβηλο (15ο ή 16ο αι.).

Άγιος Δημήτριος Δίου. Βρίσκεται στις παρυφές του αρχαιολογικού χώρου του Δίου. Είναι μονόχωρο κτίσμα του 15 αι. μ.Χ. και σώζει στη δυτική του όψη τοιχογραφία του 18ου αι. με παράσταση της Δευτέρας Παρουσίας.

Άγιος Ιωάννης Πρόδρομος Ν. Εφέσου. Αναστηλωμένη μεταβυζαντινή εκκλησία με αξιόλογες τοιχογραφίες των μέσων του 18ου αι. Δίπλα της κτίστηκε νεότερος ναός αφιερωμένος στον Άγιο Ιωάννη Θεολόγο.

Αγία Κόρη. Πανέμορφος τόπος λατρείας και αναψυχής σε απόσταση 5 χλμ. από το χωριό Βροντού. Το προσκύνημα είναι αφιερωμένο σε μια άγνωστη κόρη, η οποία κατέφυγε εκεί, για να ξεφύγει από τους Τούρκους. Ένα μονοπάτι με 173 σκαλιά κατηφορίζει σε μια από τις πιο εντυπωσιακές χαράδρες του Ολύμπου. Θρησκευτικές τελετές τελούνται συχνά στο εκκλησάκι, δίπλα στην πηγή με το θαυματουργό αγίασμα.

Αγία Τριάδα. Βρίσκεται στο δρόμο προς την Αγία Κόρη, σε απόσταση περίπου 4 χλμ. από τη Βροντού και σε υψόμετρο 500 μ. Χτισμένη πάνω στο βράχο, σε μια απότομη πλαγιά, η μονή της Αγ. Τριάδας κτίστηκε το 14ο αι. μ.Χ. Γραφικό ξωκλήσι σήμερα, συγκεντρώνει πλήθος επισκεπτών που εντυπωσιάζονται από την εξαιρετική θέα προς τις απότομες βουνοκορφές του Ολύμπου.

Άγιος Νικόλαος. Κηρυγμένο διατηρητέο μνημείο ο λιθόκτιστος ναός του Αγ. Νικολάου βρίσκεται στον ερειπωμένο οικισμό της Παλιάς Βροντούς. Κτίστηκε γύρω στο 1700 μ.Χ. και ανακαινίστηκε το 1879. Εντύπωση προκαλούν το ξυλόγλυπτο τέμπλο και το καμπαναριό του.

Άγιος Βασίλειος. Το εξωκλήσσι βρίσκεται σ' έναν ωραιότατο χώρο περιαστικής αναψυχής, δίπλα στο ρέμα του Ουρλιά, απέχει 5 χιλιόμετρα από την Καρίτσα. Προσελκύει πλήθος κόσμου κυρίως την Καθαρά Δευτέρα και την Πρωτομαγιά.

Μονή Οσίου Εφραίμ. Η Ιερά Μονή του Οσίου Εφραίμ απέχει μόλις 2 χιλιόμετρα από την Κονταριώτισσα. Πρόκειται για γυναικείο μοναστήρι, που ιδρύθηκε το 1983 και δέχεται σε όλη τη διάρκεια του χρόνου πλήθος πιστών από όλα τα μέρη της Ελλάδας.

Μονή Οσίου Εφραίμ, Κονταριώτισσα

Αγία Κόρη Ολύμπου

Αγία Τριάδα Ολύμπου (14ος αιώνας μ.Χ.)

Άγιος Νικόλαος Παλαιάς Βροντούς (16ος αιώνας μ.Χ.)

Βυζαντινός Ναός Παναγίας Κονταριώτισσας (8ος-10ος αιώνας μ.Χ.)

Πρόσοψη ναού Αγίου Δημητρίου στο Δίον

Τοιχογραφία στο ναό Αγίου Δημητρίου στο Δίον