Ο τόπος μας

Όλυμπος

ΟΛΥΜΠΟΣ

Το ψηλότερο βουνό της Ελλάδας, με την κορυφή του Μύτικα στα 2918 μέτρα. Παγκόσμιο μνημείο φύσης και ιστορίας. Το βουνό των θεών. Σύμφωνα με την θρησκεία των αρχαίων Ελλήνων εκεί κατοικούσαν οι δώδεκα «ολύμπιοι θεοί».

Ο συμπαγής ορεινός του όγκος δεσπόζει επιβλητικός, στα όρια Μακεδονίας και Θεσσαλίας, με μια σειρά από ψηλές κορυφές που αυλακώνουν βαθιές χαράδρες, γύρω από τις οποίες εκτείνεται μια περιοχή ιδιαίτερης βιοποικιλότητας. Για την προστασία της μοναδικής αυτής κληρονομιάς, ανακηρύχτηκε ήδη από το 1938 ως ο πρώτος Εθνικός Δρυμός της Ελλάδας.

Κάθε χρόνο χιλιάδες φυσιολάτρες επισκέπτονται τον Όλυμπο, για να θαυμάσουν από κοντά τη γοητεία της φύσης του και να χαρούν την περιήγηση στις πλαγιές του και την κατάκτηση των κορυφών του.

Οργανωμένα ορεινά καταφύγια με ποικίλες ορειβατικές και αναρριχητικές διαδρομές βρίσκονται στη διάθεση των επισκεπτών που θέλουν να ερευνήσουν τις ομορφιές του. Αφετηρίες για την είσοδο στον Όλυμπο , το Λιτόχωρο, το Δίον και η Βροντού.

Στις υπώρειες του Ολύμπου βρίσκεται το Δίον, η ιερή πόλη των αρχαίων Μακεδόνων. Στον σπουδαίο του αρχαιολογικό χώρο δεσπόζουν τα ερείπια των ναών, των ολύμπιων θεών. Επίσης γύρω από τον Όλυμπο, εκτείνεται η εύφορη πεδιάδα της Πιερίας, την οποία διασχίζουν τα ρέματα του Ολύμπου, προτού καταλήξουν στο Θερμαϊκό κόλπο.

«Ευτυχείς εσείς οι Πιερείς που κατοικείται στη σκιά του Ολύμπου» γράφει ο Ησίοδος στην κοσμογονία.