Ανακοινώσεις

Κέντρο Γραμμάτων και Τεχνών

Πληροφορίες

Διεύθυνση αλληλογραφίας:

Δημαρχείο, Κονταριώτισσα Πιερίας,
ΤΚ 601 00

Tηλέφωνο:

6937373166 (Γρηγόρης Παπαχρήστος, υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων),
6972469952 (Μαρία Γκριμούλα,
πρόεδρος)

Κρύον, καιρός για Δίον!

Η Ορχήστρα Νέων Δίου τραγούδησε για ανθρωπιά, αλληλεγγύη και συμπαράσταση

Ο Νοέμβρης έφυγε αθόρυβα, ζώντας αιώνια στη σκιά που κάνουν τα αυτόφωτα Χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια και μαζί του, κάθε άλλο παρά αθόρυβα, έκλεισε την πόρτα κι ο μήνας «Ανθρωπιάς, Αλληλεγγύης και Συμπαράστασης» του Δήμου Βέροιας. Μια σειρά εξαιρετικών και πρωτότυπων δράσεων που πόνταραν στη φρεσκάδα, την ψυχαγωγία, την ελπίδα και την ευαισθησία και κλήρωσαν για πολλούς άπορους συμπολίτες μας τρόφιμα, χρήματα και το ακριβό σήμερα δικαίωμα ν’ ατενίζουν με βλέμμα μελίρρυτο κι όχι τρεμάμενο το άστρο του Χριστουγεννιάτικου δέντρου. Κυρίως όμως, μια σειρά εκδηλώσεων με διάχυτο το μήνυμα ότι έννοιες όπως ανθρωπιά, αλληλεγγύη και συμπαράσταση δεν πρέπει να’ χουνε παρκόμετρο στο ημερολόγιο αλλά εισιτήριο διαρκείας σε κάθε μια από τις 365 παραστάσεις του βεροιώτικου ήλιου.

Μπορεί το αργοπορημένο στο φετινό ραντεβού του κρύο να έκανε δυναμική είσοδο, βρήκε όμως την άμυνα της πόλης μας πολύ καλά διαβασμένη κι αποδείχθηκε ανίκανο να παγώσει την καρδιά της. Άλλη μια νύχτα λονδρέζικη, βρεγμένη και νεκροταφειακή έκατσε άπραγη στον πάγκο γιατί η Βέροια άφησε στη γωνία τις παθογένειές της κι απέδειξε ότι πάνω απ’ όλα είναι πόλη ομορφιάς, συνοχής κι αγάπης. Αυτή τη φορά με τη βοήθεια της γείτονος συμμάχου.

Κρύον, καιρός για Δίον! Η Ορχήστρα Νέων Δίου, αυτή η αξιέπαινη πρωτοβουλία του τότε δημάρχου Γρηγόρη Παπαχρήστου, ήρθε και φέτος σύσσωμη στο Χώρο Τεχνών Βέροιας να θερμάνει τις καρδιές μας και να βάλει λίγο πάγο στο οικονομικό διάστρεμμα των συμπολιτών μας. Το ταλαντούχο, ορεξάτο και πολυβραβευμένο σχήμα των 50 και πλέον νέων δημοτών του Δήμου Δίου, μαθητών και φοιτητών, υπό την μπαγκέτα του δασκάλου μουσικής Νίκου Πατρή, μοίρασε νότες έντεχνες, λαϊκές και παραδοσιακές, έχοντας στις παρτιτούρες τους γραμμένο το μεράκι και την ανιδιοτελή αγάπη τους για τη μουσική. Ένα τσούρμο πιτσιρίκια κατάπιε με την ενέργειά του αφιλοκερδώς τη σκηνή, όχι όμως απλά για να παίξει, ούτε η Όλγα Ζορμπά, η Φιλιώ Σέρβου, ο Νίκος Μπίνος κι ο Γιώργος Καρκάλης απλά για να τραγουδήσουν. Ήρθαν για να μάθουν στα αγίνωτα νεανικά μυαλά και να θυμίσουν στα βολεμένα και κοντόφθαλμα των μεγάλων ότι η ανθρωπιά, εκτός από ζωντανή, είναι οικουμενική. Ότι αφού μπορούν να κάνουν αυτοί κάτι για μας, οφείλουμε κι εμείς να μη γυρίσουμε εγωιστικά την πλάτη στον κάθε διπλανό μας. Ότι ακόμα και στη νέα γενιά, τη δηλητηριασμένη και βιασμένη από τις ιδέες των προηγούμενων που ασέλγησαν στον καθαρό της μαυροπίνακα, υπάρχουν οι σωματοφύλακες του πολιτισμού. Ας παραδειγματιστούμε, όχι σε σεμνότυφα σοβαροφανή λογύδρια, αλλά στην πράξη. Μέσα από την υπέροχη βραδιά που μας χάρισαν, ας προσπαθήσουμε να προοδεύσουμε αντί να λέμε ότι προοδεύουμε. Μπορεί να ξύνει ενοχλητικά τη συνείδηση κάποιων το να παίρνει μάθημα από κάποιο νεώτερο, αυτό δεν αλλάζει όμως το γεγονός ότι το πήρε.

κείμενο | μιχάλης_χασιώτης

φωτογραφίες | τάσος_θώμογλου

πηγή | www.arive.gr