Ανακοινώσεις

Κέντρο Γραμμάτων και Τεχνών

Πληροφορίες

Διεύθυνση αλληλογραφίας:

Δημαρχείο, Κονταριώτισσα Πιερίας,
ΤΚ 601 00

Tηλέφωνο:

6937373166 (Γρηγόρης Παπαχρήστος, υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων),
6972469952 (Μαρία Γκριμούλα,
πρόεδρος)

ΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΨΗΦΙΔΩΤΟΥ ΣΤΟ ΔΙΟΝ

Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκαν τα μαθήματα του θερινού σεμιναρίου ψηφιδωτού, που διοργάνωσε το Κέντρο Γραμμάτων και Τεχνών Δίου από 21 Ιουλίου έως 6 Αυγούστου στα εργαστήρια του Κέντρου Μεσογειακών Ψηφιδωτών Δίου.

Στο σεμινάριο συμμετείχαν 15 μαθητές από διάφορα σημεία της χώρας και δίδαξε σε αυτό ο Βαγγέλης Γαληνός, ένας από τους σημαντικότερους ψηφιδογράφους της Ευρώπης.

Οι μαθητές διδάχθηκαν στα πρώτα μαθήματά τους τον έμμεσο και αντίστροφο τρόπο της τέχνης του ψηφιδωτού, ενώ είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν το μουσείο και τον αρχαιολογικό χώρο του Δίου και να γνωρίσουν την τεχνική των ψηφιδωτών των αρχαίων Μακεδόνων.

Επισκέφθηκαν επίσης τον διατηρητέο βυζαντινό ναό της Παναγίας στην Κονταριώτισσα, που χρονολογείται περίπου στον 10ο μ. Χ αιώνα και θαύμασαν τις περίφημες τοιχογραφίες που σώζονται ακέραιες.

Την ίδια ημέρα οι μαθητές, ο δάσκαλος και μέλη της διοίκησης του Κέντρου Γραμμάτων και Τεχνών Δίου, φιλοξενήθηκαν από την γερόντισσα και τις αδελφές της μονής του Οσίου Εφραίμ, όπου έμειναν κατάπληκτοι από το έργο και τη φιλοξενία των μοναχών.

Την τελευταία μέρα των μαθημάτων ο ψηφιδογράφος Βαγγέλης Γαληνός, παρέδωσε στους μαθητές το έργο που κατασκεύασε ο καθένας τους κατά τη διάρκεια των μαθημάτων, καθώς και τη βεβαίωση συμμετοχής τους στο συγκεκριμένο σεμινάριο.

Μετά τη μεγάλη επιτυχία του πρώτου σεμιναρίου, οι υπεύθυνοι του Κέντρου Γραμμάτων και Τεχνών Δίου, σχεδιάζουν τη διοργάνωση και άλλων παρόμοιων σεμιναρίων, στοχεύοντας το Δίον να καταστεί περίφημο Κέντρο ψηφιδωτού, όχι μόνο στη Μεσόγειο αλλά στην Ευρώπη.