Ανακοινώσεις

Ορχήστρα Νέων

Πληροφορίες

Διεύθυνση αλληλογραφίας:

Δημαρχείο, Κονταριώτισσα Πιερίας,
ΤΚ 601 00

Tηλέφωνο:

6937373166 (Γρηγόρης Παπαχρήστος, υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων),
6972469952 (Μαρία Γκριμούλα,
πρόεδρος)

Εντυπωσιακή η ελληνική παρουσία στο 45ο Φεστιβάλ της αρχαίας Εφέσου. «Ξεσήκωσε» Τούρκους και Έλληνες η Ορχήστρα Νέων Δίου

Κατά γενική ομολογία οι ελληνικές αντιπροσωπείες έκαναν δυναμική και εντυπωσιακή παρουσία στο 45ο Φεστιβάλ που πραγματοποιήθηκε από 4 έως 7 Σεπτεμβρίου στην πόλη Σέλτζουκ (αρχαία Έφεσος) της Μικράς Ασίας.

Στο Φεστιβάλ συμμετείχαν μουσικά και χορευτικά σχήματα δήμων και πόλεων από χώρες με τις οποίες ο δήμος Σέλζτουκ έχει κατά καιρούς αδελφοποιηθεί, όπως Ελλάδα, Γερμανία, Ισπανία, Πορτογαλία, F.Y.R.O.M.

Από την Ελλάδα συμμετείχαν σύλλογοι των δήμων Παγγαίου Καβάλας και Δίου-Ολύμπου Πιερίας, τον οποίο εκπροσώπησαν ο πολιτιστικός σύλλογος Ηράκλειτος Ν. Εφέσου με τη χορωδία του και το Κέντρο Γραμμάτων και Τεχνών Δίου με την ορχήστρα του. Συγχρόνως υπήρχαν και περίπτερα με τοπικά προϊόντα και τουριστικό υλικό.

Την πρώτη μέρα του Φεστιβάλ εμφανίστηκε η μικτή χορωδία «Ηράκλειτου» και «Σακελλαρίδη», υπό τη διεύθυνση της Μαρίκας Φωτοπούλου και η οποία με τα παραδοσιακά της τραγούδια ενθουσίασε το πολυπληθές κοινό.

Την ίδια μέρα έγιναν και τα εγκαίνια του Λαογραφικού Μουσείου του δήμου με ιδιαίτερη αναφορά στον ελληνισμό της Εφέσου. Από ελληνικής πλευράς στα εγκαίνια παρευρέθηκαν ο περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας Γρηγόρης Παπαχρήστος, ο δήμαρχος Παγγαίου, Βασίλης Ξηλόγης, ο αντιδήμαρχος Δίου-Ολύμπου Γιώργος Φαρμάκης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Αντώνης Χατζής και Θόδωρος Τζήκας, ο πρόεδρος του Τ.Σ της Ν. Εφέσου Δημήτρης Κατιρζής, ο πρόεδρος του Ηράκλειτου Γιάννης Δημητριάδης και η πρόεδρος του Κέντρου Γραμμάτων και Τεχνών Δίου Μαρία Γκριμούλα.

Η πολυμελής Ορχήστρα Νέων Δίου, υπό τη διεύθυνση του Νίκου Πατρή, εμφανίστηκε τη δεύτερη μέρα του Φεστιβάλ ( 5 Σεπτεμβρίου) και παρουσίασε συνθέσεις του Μίκη Θεοδωράκη, του Μάνου Χατζηδάκη, του Μάνου Λοΐζου, καθώς και Μικρασιάτικα τραγούδια του Απόστολου Καλδάρα. Μάλιστα οι ερμηνευτές Αλέξης Ηλιάδης, Φιλιώ Σέρβου και Όλγα Ζορμπά, τραγούδησαν και στην τουρκική γλώσσα.

Κατά τη διάρκεια της συναυλίας ήταν τόσο μεγάλος ο ενθουσιασμός των χιλιάδων θεατών που κατέκλυσαν το χώρο του Φεστιβάλ. Στο τέλος μάλιστα υποχρέωσαν την ορχήστρα να συνεχίσει με τραγούδια εκτός προγράμματος για να ακολουθήσει ομαδικός χορός Ελλήνων, Τούρκων αλλά και των άλλων εθνικοτήτων που συμμετείχαν στο Φεστιβάλ.

Κατά γενική ομολογία διοργανωτών και θεατών ήταν η καλύτερη βραδιά του Φεστιβάλ.

Ο Τούρκος δήμαρχος του Σέλτζουκ, που χόρεψε και ο ίδιος μαζί με τον πρώην δήμαρχο Δίου και προσωπικό του φίλο Γρηγόρη Παπαχρήστο, συνεχάρη το μαέστρο Νίκο Πατρή, τους ερμηνευτές, τους μουσικούς της ορχήστρας, λέγοντας ότι «θα είμαστε ευτυχείς να σας έχουμε κάθε χρόνο στο Φεστιβάλ».

Μετά τη συναυλία ο δήμαρχος παρέθεσε δεξίωση σε μεγάλο ξενοδοχείο της περιοχής προς τιμή των ελληνικών αποστολών, όπου τα παιδιά της ορχήστρας του Δίου επεφύλαξαν μια έκπληξη για τον Τούρκο δήμαρχο. Τραγούδησαν ένα από τα αγαπημένα του μικρασιάτικα τραγούδια, το οποίο με εμφανή συγκίνηση χόρεψε, συνοδευόμενος από τη σύζυγο και το γιο του. Η βραδιά με τα μπουζούκια της ορχήστρας επί σκηνής εξελίχθηκε σε ένα ελληνοτουρκικό γλέντι μέχρι πρωίας… Βέβαια στο πρόγραμμα της αποστολής του Κέντρου Γραμμάτων και Τεχνών Δίου δεν ήταν μόνο η συναυλία. Τα παιδιά, συνοδευόμενα από την πρόεδρο Μαρία Γριμούλα, τον ταμία Βασίλη Σακκούλα, το μέλος Γιώργο Αμανατίδη και τους υπευθύνους του δήμου του Σέλτζουκ επισκέφθηκαν τον Κιρκιντζέ, πατρίδα των προσφύγων της Ν. Εφέσου, τη βασιλική του Ιωάννη του Θεολόγου, το ναό της Παναγίας και βέβαια τον αρχαιολογικό χώρο της Εφέσου, όπου στο αρχαίο θέατρο, υπό τον ήχο των μπουζουκιών έπαιξαν ‘’το Ζορμπά ’’ του Μίκη Θεοδωράκη, για να αναγκάσουν Έλληνες και ξένους που βρίσκονταν στο θέατρο να σχηματίσουν μια τεράστια αλυσίδα, χορεύοντας συρτάκι. Εικόνες ανεπανάληπτες, γεμάτες συγκίνηση και περηφάνια για τον ελληνικό πολιτισμό.

Η αποστολή του Κέντρου Γραμμάτων και Τεχνών Δίου, επέστρεψε στην Πιερία τα μεσάνυχτα της Κυριακής, γεμάτη από μοναδικές αναμνήσεις, ευχάριστες εμπειρίες από τις αλησμόνητες πατρίδες και βέβαια με τις καλύτερες εντυπώσεις για τη φιλοξενία, την εκτίμηση και τη φιλία από την πλευρά του δημάρχου, των συνεργατών του και όλων των κατοίκων του δήμου Σέλτζουκ-Εφέσου.

Μια φιλία και συνεργασία που κτίστηκε χρόνια τώρα από τον πολιτιστικό σύλλογο του Ηράκλειτου Ν. Εφέσου και τη δημοτική αρχή του πρώην δήμου Δίου. Το Κέντρο Γραμμάτων και Τεχνών Δίου με την παρουσία του στο 45ο Φεστιβάλ Σέλτζουκ-Εφέσου έβαλε ένα μικρό λιθαράκι στο στέριωμα και τη συνέχεια αυτής της σημαντικής συνεργασίας και φιλίας των δύο λαών.

Το ίδιο θα συνεχίσει να κάνει και στο μέλλον. Ο πολιτισμός τον οποίο άλλωστε υπηρετεί και κυρίως η μουσική, έχει κοινή γλώσσα με όλους τους λαούς, πόσο μάλιστα με τους γείτονες μας της Μικράς Ασίας.